Risdyrking og Pathcheree

Eierforhold på rismarkene

 

For det første må jeg avklare eierforholdet til hennes rismark på ca. 4 rai . Hun har ingen papirer på eiendommen på lik linje med alle hennes søsken. Moren sitter fremdeles på papirene og om hun har dem i hennes eie vet ingen. Odelsloven gjelder her på samme måte så hjemme, så hvem som får eiendommen er den som kan betale ut de andre søskene. Odelsjenta kan i allefall ikke idag betale ut søskene, for hun er allerede nedsyltet i gjeld og må betale en lånehai med hele avlingen sin i år.
Jeg har hvert år subsidert Patcheree med risdyrkning, fordi hun er sterkt tilknyttet den jordlappen hun er tiltenkt.
Først er det å kjøpe gjødsel, som i år utgjorde 4000bht/700 norske kroner. Deretter leie traktor for å gjøre jorden klar for planting. Såkorn måtte også bli kjøpt for hun hadde allerede solgt det. Hun hadde to hjelpere utenom traktoren, mine utgifter for dette var 4500bht/750,-Nkr. Såkornet kostet omtrent 2200bht/400,-Nkr.
Hun satte risen selv med hånd og brukte flere dager på dette (eget arbeid ingen betaling).

Under hele regntiden bør man være oppmerksom. For mye vann drukner risen og hele arbeidet med såing må gjøres igjen. Ofte ser du at risbøndene åpner dikene og pumper vannet over i svære lukkede dammer. Disse kunstige dammene blir over tid levested for fisk og frosk som igjen gir mat.

Småbønder og lånehaier

En gjennomsnittlig størelse på en gård i nordøst er omtrent 6 rai, d.v.s.  ca. 7200 kvadratmeter. eller m.a.o rundt 7 mål.
Selvfølgelig finnes det større gårder, men det er svært vanskelig å få oversikt over hvem eier hva. Et år er du landeier og neste år er du ikke, fordi du er alltid på etterskudd med betalingen av gjødsel og andre nødvendigheter for risdyrkningen. En kjøper også mat på krita, motorsykkel og biler på avbetaling. Dette å vise seg frem som velstående er meget viktig i kulturen.
Dette med å gå til lånehaier er like vanlig som å spise. De tar seg godt betalt og det er dyre penger, men når du ikke har noen midler til å pantsette annet enn avlingen, får du ikke låne i banken. En evig rundgang med å låne penger fra haiene, miste en del av eiendommen, arbeide for andre og låne tilbake eiendommen fra haiene gjennom å betale tilbake med fri arbeidskraft. Høster du 9 sekker (en sekk er omtrent 80 kg) på lånt jord skal eieren ha to  og en halv sekk. Enden på visen er at nesten alle smågårdbrukere kommer dypere og dypere i gjeld, og blir tvunget ut på et annet arbeidsmarked. Mange av de arbeidsføre menn reiser til stor byer og blir hjelpearbeidere på store byggeplasser, også unge kvinner havner ofte der.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

øivind eknes | Svar 06.01.2010 00:25

så du leser hemmesiden nå og da

Anne-Mari Fleime | Svar 30.12.2009 16:59

Dette er da virkelig en trist og håpløs runddans. Men hvis en har en rik "onkel" som ser på låne- og runddansen - da er det kanskje greit.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.02 | 12:09

hei,håper det går bra med deg..hilsen Stig

...
07.11 | 17:55

Oj....frister lite ja. Bra du kom deg heim igjen.

...
19.12 | 08:41

God jul til deg og Patch Øivin! Vi har same "frysepinne"-fenomen! Våre gjester fraus mindre i Noreg med like mange "blå" der, som raude her i nordavind. Ull på!

...
28.03 | 22:31

Hei,er dere ferdig med huset?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE